Trans-Siberian Green Belt Road Study tour 20 – 25 August 2019 Theme: Intensive sustainable management of Boreal Forest China - plantation forest Russia - natural forest

Key question of study tour

What opportunites does intensive sustainable management of Boreal Forest bring to China and Russia?

Sub questions

- 1. How can we increase timber supply and quality, while ensuring the boreal forest serves as a shield for desertification/sand storms? (China)
- 2. How can green finance maximise benefits to the forest farm, while ensuring environmental services? (China)
- 3. What intensive forest management approaches should be adopted in Siberia to increase productivity and ensure sustainability? (Russia)
- 4. How can intensification of forest management in secondary forests be implemented with regard to high conservation values? (Russia)

China - Monday August 19th

Participants arrive in Beijing and book into hotel Celebrity Beijing Grand Hotel

China - Tuesday 20 August (Travel time: 5 hours)

Theme: Introduction to the study tour

Morning: Travel

Afternoon: Context to the China part of the study tour

Hours	Time	Activity
07:00 08:00	1 hour	Breakfast in hotel and check out It is suggested to leave large luggage bages at the Celebrity Beijing Grand Hotel, and bring light travel bags with you. The bus will not have enough room for all the luggage.
08:00		Bus departs 8 am sharp. Make sure you have enough cash in RMB before you get on the bus, since the hotel in Mulan does NOT accept international credit cards. You will also NOT be able to withdraw money at a bank with an international bank card. We will be staying there for two nights, which costs 700 RMB (350 per night)
08:00 13:00	5 hours	Bus travel to Mulan Forest Bureau Bathroom stop will be provided along the journey.
13:00 15:00	2 hours	Check in Qianyue Holiday Hotel, fresh up and simple lunch in hotel IMPORTANT: This hotel does NOT accept international credit cards, so BRING CASH. 2 nights for 700 RMB (350 per night).

Hours	Time	Activity	Outcome	Lead	Questions
15:00 16:30	1 hour 30mins	Brief opening of study tour, and introduction to Mulan Forest Bureau: * Welcome to the NGP study tour. * Objectives of the China and Russia parts of the study tour * What is NGP and the style in which the study tour will be run. * Context of the Mulan Forests * Group introductions.	 Participants will understand: * Objectives and overview of the China and Russia parts of the study tour. * What is NGP and the style in which the study tour will be run. * The context of the Mulan Forest Bureau and the forests it manages. 	WWF China, NGP, Mulan Forest Bureau	 * What are the key questions of the study tour? * How will the week play out NGP Style? * Who is in which working group, and how will they operate? * What does the Mulan Forest Bureau do, and why is it important? * Who are you?
19:00	1 hour	Dinner in hotel			

China - Wednesday 21 August (Travel time: 2 hours 30 min)

Theme: Growing large diameter Larch trees to supply timber and combat sandstorms/desertification

(study tour question #1: "How can we increase timber supply and quality, while ensuring the boreal forest serves as a shield for desertification/sand storms?")

Morning: Differences between a 'clear-cut' and a 'target-tree management' system.

Afternoon: How to convert coppice to mixed forest, strip mixed species management and whole forest management

Hours	Time	Activity	Outcome	Lead	Questions
07:00 08:00 08:00 09:00	1 hour 1 hour	Breakfast in hotel Travel: to the forest site 'A'			
09:00 12:00	3 hours	 Site #1: Objective of large diameter tree cultivation: Silviculture practices will be shared to grow the large-diameter Larch trees, with an understory regeneration of natural species. Site #2: Multi-functional plantations: Siviculture practices shared for the multifunctional use of tree seedlings, as well as for timber. Site #3: Comparison between target tree management sites and non-target tree management sites: * Comparison of 4 different styles of forest management to maximise the timber supply and quality of Boreal forest pklantations. 	 Participatants learn the context of boreal forestry in China and the effort of Mulan Forest Bureau to combat sand storms and convert from a 'clear-cut' to a 'target-tree management strategy. 	WWF China and Mulan Forest Bureau	 Why is important to adopt a target tree management strategy in this area? If not using a target tree strategy, what kind of harvest model is most suitable to adopt? How can economic and eco benefits be balanceed? Especially in this long term rotation? Is this a healthy forest? What are the signs that a healthy forest should contain? How many target trees are there in one hecter? At what age, could a tree be decided as a target tree? Are there any green finance opportunities that this forest farm could be benefited from? Do you think the forest cultivation we have seen, makes a significant difference to combatting sandstorms and desertification? How does moving from a clear cut strategy to a target tree strategy help to combat sandstorms
12:00 13:00	1 hour	Lunch In the Mulan forest farm canteen			

Hours	Time	Activity	Outcome	Lead	Questions
13:00 14:00	1 hour	Travel to forest site 'B'			
14:00 17:00	3 hours	 Site #4: Conversion of coppice to mixed species: See how coppice can be converted into middle and high level forest to improve the forest and timber quality. Site #5: Strip mix: Discuss why the mix of a larch plantation and natural birch forest trees. Site #6: Whole forest management: Learn about the 4 stages of managing the forest as a whole with a focus on target tree management. 	 Participants learn the different stages of target-tree management and the cultivation goals of the Mulan Forest Bureau 	WWF China and Mulan Forest Bureau	 How can coppice be converted to middle- high level forests? Why have a mix of larch/birch? Which trees can be selected as target trees? What happened to the other trees that were not selected as target trees? Will the target tree selection change after time? What are the differences between difference stages of target tree management? What is whole forest management, and why is it important? Why is management of birch coppice so important? How can tree plantations help to restore land, combat desertification and sequester carbon, while also providing economic opportunities for local people and resources for industries along the BRI route
17:00 18:00	1 hour	Reflection session: * Groups reflect on what was the most important points they want to share back at work (40 min), and provide 5 minute feedback (20 min)			
18:00 18:30	30 min	Travel: return to hotel Dinner at 19:00		1	

China - Thursday 22 August (Travel time: 5 hours)

Theme: Sustainable forest management and green financing in China

Study tour question #1: How can we increase timber supply and quality, while ensuring the boreal forest serves as a shield for desertification/sand storms?" Study tour question #2: "How can green finance maximise benefits to the forest farm, while ensuring environmental services?"

Hours	Time	ack to Beijing Activity	Lead	Questions
nours	line		Leau	Questions
08:00 09:00	1 hour	Breakfast in hotel and checkout before the seminar starts.		
09:00 09:00 12:00	3 hours	NGP Seminar on sustainable forest management and green financing in China Welcome: * Hebei Provincial Forestry Bureau (5 min) * WWF China (5 min) Key note presentation: * Finance to promote sustainable plantation forest development By Shi Min from NFGA (15 min) Presentation 1: * Sustainable forest management in China by: Wang Hong (20min + 5 min questions) Presentation 2: * An overview of Mulan Forest Bureau by: Mulan Technichan (15 min + 5 min questions)	WWF China &NGP	 How can we increase timber supply and quality, while ensuring the boreal forest serves as a shield for desertification/sand storms? How can green finance maximise benefits to the forest farm, while ensuring environmental services?
12:00	1 hour	 * Audience clarification (5 min) <u>Presentation 3:</u> * A green financing exprience from Shunchang Forest Farm by: Shunchang Technician (15 min + 5 min questions) <u>Coffee break</u> (30 min) <u>Group discussions:</u> * Tables answers the two study tour questions using the presentations as context (45 min). * Each table has 5 minutes to share their answer with the other tables (15 min) Lunch in the hotel 		
13:00 13:00 18:00	5 hours	Travel back to Beijing and check into Celebrity Beijing Grand Hotel		

		No dinner has been organised, so	participants are free to choose wher	e they want to ha	ave dinner nearby.			
-	Russia - Friday 23 August (Travel time: 9 hours)							
Stu Mornin	idy tour quo 3. "Wha g: Travel (roaches should be adopted in Siberi		oductivity and ensure sustainability?"			
Hours	Time	Activity	Outcome	Lead	Questions			
05:30 06:15		Travel to Beijing International Airport: * Leave airport at 05:30 sharp!						
06:15 08:35		Check in at airport						
08:35 11:45	3 hours 10 min	Fly Beijing, China to Ulan Ude, Russia						
11:45 12:45	1 hour	Pass through immigration						
12:45 13:00	15 min	Loading on bus						
13:00 14:30	1 hours 30 min	 Travel with lunch on bus: Transfer airport - Kabansk (115 km) Russia context for the study tour 	 Participants get to the forest sites. Participants are informed of the agenda for the Russia part of the Study tour and understand the context of what we will be seeing and discussing. 	Alexander Kostenko				

Hours	Time	Activity	Outcome	Lead	Questions
14:30 16:00	1 hour 30 mins	 Forest sites visit : Introduction into Baikal Wood Company forest management. Overview and discussion of new intensive forest management (IFM) regulatory framework, and the model soon to be implemented by the company. Overview and discussion of forest sites that have been chosen for implementation of IFM. 	 Participants learn about the general forestry context for Russia. Participants learn about new intensive forest management model currently being adopted in Russia, and how the company will introduce it in Siberia. Participants discuss how intensive forest management can be balanced with HCVF concervation. 	Baikal Wood Company CEO and managers Alexander Kostenko	 What potential does the new intensive forest management model have from an economic and environmental perspective? What are the next steps on IFM implementation by Baikal wood company? How can IFM be balanced with HCVF conservation? A range of technical questions: need of closed root seedlings use in Buryatia, what to do with thin trees (under 10 cm diameter) after first thinnings, shortage of actual forest inventory data as a barrier to adoption of IFM.
16:00 17:00	1 hour	 Group activity: 3 groups of participants work out different scenarios of IFM for 3 different types of forest stands according to category of forests (each group developes 2 scenarios). 	 Participants design their own approaches to IFM subject to specified conditions 	Baikal Wood Company managers Alexander Kostenko	What specific IFM scenarios should be applied in 3 different forest stands at the model site and why?
17:00 17:30 17:30	30 mins	Travel to Selenginsky pulp and cardboard mill Dinner & discussions			
17:30 19:30		Presentations by Baikal Wood Con Further discussions	npony		
19:30	3 hours	Travel to Baikalsk			
22:30					
22:30		Check in Grand Baikal hotel on ski	resort Baikalsk		

Russia - Saturday 24 August (Travel time: 1 hour 45 mins)

Theme: Bring together what we have seen, heard and talked about to answer the Russia study tour questions:

- 3. "What intensive forest management approaches should be adopted in Siberia to increase productivity and ensure sustainability?"
- 4. "How can intensification of forest management in secondary forests be implemented with regard to high conservation values? (Russia)

	Morning: World Café on train Afternoon: World Café on train							
Hours	Time	Activity	Outcome	Lead	Questions			
8:00 9:00	1 hour	Breakfast in Hotel						
9:00 10:00	1 hour	Transfer to Sludyanka rail statio	n					
10:30 18:25	8 hours	World Café in the historical Circum-Baikal Railway train (+4 stops with excursions)	Participants develop detailed answers to Russian tour key questions (3 & 4) and recommendations for major stakeholders.	Alexander Kostenko & David Lindley	 Study tour questions #3 and #4: 3. What intensive forest management approaches should be adopted in Siberia to increase productivity and ensure sustainability? 4. How can intensification of forest management in secondary forests be implemented with regard to high conservation values? 			
13:00 14:00	1 hour	Lunch in the train						
18:25		Arrival at Port Baikal	Arrival at Port Baikal					
20:15 20:30	15 min	Ferry from Port Baikal to Listvyanka						
21:00		Check-in Listvyanka – Hotel Burduguz						
21:30 23:30	2 hours	Dinner in the hotel restaurant						

	Russia - Sunday 25 August (Travel time: 2 hours)							
	Theme: Closing of study tour and cultural visit							
	on: Travel	g of study tour and cultural visit to airport						
Hours Time Activity Outcome Lead Questions								
08:00 09:00	1 hour	Breakfast in Hotel						
09:00 10:00	1 hour	Reflections on study tour and official closure ceremony in the hotel conference hall		David Sasha	 * What did I learn that I can apply in my work? * What challenges still exist? * What did not work for you and why? 			
10:00 10:30	30 min	Travel to Talcy ethno park	1					
10:30 11:00	30 min	Guided tour of Talcy ethno park						
11:00 12:00	1 hour	Workshop on traditional handicra	fts					
12:00 13:00	1 hour	Lunch with local food	Participants learn mor	e about local pe	ople of Irkutsk region and their culture			
13:00 13:30	30 min	30 min Loading on bus						
13:30 14:30	1 hour	Travel to Irkutsk airport						
From 17:00		Return flights: Irkutsk – Moscow 19:30 Irkutsk – Beijing next day 0:45 a.m	n., 1:40 a.m. or 1:50 a.m.	(3 flights).				